kelt hlava

Keltové, Encyklopedie Keltů

Pečený chleba patří k základním jídlům, které Keltové jedí. Jedná se spíše o velkou placku, protože ještě neznáme kvásek...

Těsto na chleba je shodné s těstem na placky. Jen s tím rozdílem, že si uděláte menší bochník asi o průměru 10 cm. A co dál? K pečení chleba používáme pec – jedná se o kopuli z jílu, kde uvnitř hoří oheň. Oheň v peci necháme hořet asi jednu až dvě hodiny, aby se pec pořádně nahřála. Po jejím vytopení se z pece odstraní zbylé oharky a popel vymetete březovou metlou. Vložíte bochníky chleba, přidáte nádobku s vodou a pec dobře zaděláte, aby neodcházelo teplo. Po určitém čase je chleba upečen. Tento čas je závislý na prohřátí pece a velikosti bochánků. To již ale záleží na vás, jak si poradíte a jak jste šikovní.



Vymetání popela z pece. Foto: V. Horák, Keltoi



Vyjmutí pečeného chleba z pece. Foto: V. Horák, Keltoi



Keltské hlavy a postavy

Keltské hlavy a postavy

Nová kniha Keltské hlavy a postavy od Jiřího Waldhausera

Více

Keltika

Keltské hlavy a postavy

Nová kniha Keltika - kniha o Keltech z pohledu 21. století

Více

Keltská přírodní magie Wicca

Keltská přírodní magie Wicca

Wicca, moderní náboženství čarodějek a čarodějů

Více

Keltské vzory

Keltské vzory

Praktické návody na tvorbu magických keltských vzorů

Více