Pečený chleba patří k základním jídlům, které Keltové jedí. Jedná se spíše o velkou placku, protože ještě neznáme kvásek...
Těsto na chleba je shodné s těstem na placky. Jen s tím rozdílem, že si uděláte menší bochník asi o průměru 10 cm. A co dál? K pečení chleba používáme pec – jedná se o kopuli z jílu, kde uvnitř hoří oheň. Oheň v peci necháme hořet asi jednu až dvě hodiny, aby se pec pořádně nahřála. Po jejím vytopení se z pece odstraní zbylé oharky a popel vymetete březovou metlou. Vložíte bochníky chleba, přidáte nádobku s vodou a pec dobře zaděláte, aby neodcházelo teplo. Po určitém čase je chleba upečen. Tento čas je závislý na prohřátí pece a velikosti bochánků. To již ale záleží na vás, jak si poradíte a jak jste šikovní.
Vymetání popela z pece. Foto: V. Horák, Keltoi
Vyjmutí pečeného chleba z pece. Foto: V. Horák, Keltoi